Workflow taken en toetsen op iPad

Toen ik de allereerste keer een taak opgaf aan de leerlingen, stuurde ik deze via e-mail. Het handmatig intikken van alle e-mailadressen (eigenlijk het toevoegen aan mijn adresboek én aan een groep per klas, OOK een tip) was een noodzakelijk kwaad, maar het werkte. Tenminste, als je er kunt mee leven dat leerlingen geen overzicht hebben over alle gemaakte taken en toetsen. Maar goed, een mens kan niet alles willen. De manier van indienen van deze eerste taak lag dan ook voor de hand: leerlingen sturen deze gewoon per e-mail naar mij terug, klus geklaard … Drie uur later was ik nog steeds bezig met het downloaden van alle verschillende bijlages, het hernoemen (mijn bestand heette gewoon “Taak Nederlands 1”), het uitvissen van wie wat was, het omzetten van .pages, .doc … naar .pdf, enz. Nooit meer.

En toen schakelde onze school over op Smartschool. Ik vermoed dat de meeste andere ELO’s (Dokeos, Blackboard, Schoolonline …) ook de hierop volgende functies aan boord hebben of in de toekomst zullen hebben, maar in dit voorbeeld zal ik enkel naar Smartschool kunnen verwijzen. Smartschool heeft het voordeel dat het als leerkracht heel eenvoudig is materiaal met leerlingen te delen (al dan niet tijdsgebonden) via het vakkenoverzicht.

Het spreekt voor zich dat dergelijke digitaal platform in een digitale schoolomgeving heel intens wordt gebruikt. Ook het indienen via de uploadzone gaat heel vlot, zij het met een kleine workaround: het is namelijk niet mogelijk om zomaar door je documenten op je iPad te gaan browsen (m.u.v. de filmrol). Vandaar dat ik reeds een jaar op onderstaande manier te werk ga:

1. Voorbereidende stappen

Om te beginnen, moeten we ervoor zorgen dat we op een eenvoudige manier documenten in onze Smartschoolmap kunnen beheren. Aangezien dit via de browser niet lukt, werken we met een tussenstap, PDF Expert. Deze app fungeert als centraal opslagpunt voor alle documenten van de leerlingen én als sluis naar alle verschillende cloudservices.

Alles sychroon: Dropbox, Smartschool, Google Drive ...

Alles sychroon: Dropbox, Smartschool, Google Drive …

Om dit te doen, ga in je PDF Expert naar Network > Add > Other Webdav Server en voeren we daar de Smartschoolgegevens voor onze school in. Enkel de URL moet je misschien even navragen, maar ik vermoed dat het vervangen van “demare” door de naam van je eigen school al voldoende zal zijn.

Toevoegen van Smartschoolkoppeling

Toevoegen van Smartschoolkoppeling

Nu krijgen we toegang tot de map Mijn documenten in Smartschool. Ik liet de leerlingen in deze map twee mappen aanmaken (Edit > plustekentje): archief en in te dienen. Het is voldoende om even in elke map te gaan en te tikken op Sync. Wanneer je dit hebt gedaan, zul je in je documentenoverzicht twee mappen zien waarbij ofwel een groen vinkje ofwel twee oranje pijltjes staat. Groen betekent volledig gesynchroniseerd (m.a.w. de documenten vanop Smartschool staan ook lokaal op je iPad en iedere wijziging is doorgevoerd); oranje betekent dat iets klaarstaat om gesynchroniseerd te worden, vaak is het dan voldoende om op de Sync-knop linksonder te tikken.

Belangrijk om weten is dat volledig live werken in Smartschool af te raden is. We hebben dit getest en zijn tot de conclusie gekomen dat dit zorgt voor corrupte bestanden, verdwenen annotaties e.d. Vandaar dat de mappen archief/in te dienen enkel worden gebruikt wanneer iets moet worden – u raadt het al – ingediend of gearchiveerd.

2. Leerkracht biedt het document aan via het vakkenoverzicht

Hou als leerkracht goed voor ogen wat je leerlingen wil aanbieden: is het een document dat moet worden bewerkt in een andere app als Pages, Keynote, iThoughtsHD … lever hen dan het bestand in dit formaat aan. Is het een algemeen bestand of bv. een cursus die toch in PDF Expert moet worden opgeslagen, geef hen dan .pdf.

Geef je documenten een logische naam, bv. “Taak SEI1 voornaam naam.pdf” of  “ExHAN11213T2 voornaam naam.pdf”. Laat leerlingen onmiddellijk na het downloaden hun document hernoemen. Maak leerlingen (en waarschijnlijk ook je collega’s) duidelijk dat .doc, .pages … geen standaard is om documenten uit te wisselen, behalve als het de bedoeling is dat dit bestand nog moet worden verwerkt.

3. Leerlingen openen en bewerken dit document in de gewenste app 

In veel gevallen zullen leerlingen hun document openen in PDF Expert en er binnen deze app mee aan de slag gaan. Cursussen, taken, toetsen, teksten … worden heel vaak op deze manier verwerkt. Natuurlijk spreekt het voor zich dat een rekenblad onmiddellijk in Numbers of een te bewerken tekstbestand onmiddellijk in Pages wordt geopend. Belangrijk is hier dat leerlingen leren om hun documenten zo snel mogelijk te hernoemen naar hun eigen naam.

4. Leerlingen exporteren hun document als .pdf naar PDF Expert

Indien we met een andere app dan PDF Expert werkten, moeten we de taak, toets … exporteren naar PDF Expert. De meeste apps hebben een exportfunctie waarbij je meteen als .pdf kunt exporteren en openen in een andere app (je vindt deze optie meestal onder de deelknop (Schermafbeelding 2013-03-27 om 09.16.26). Eens het document in PDF Expert zit, laat ik hen het meteen in de juiste map zetten (leerlingen hebben een klassieke mappenstructuur aangemaakt, bv. Trimester 1 > Nederlands > Taken). Zo hebben ze gelijk een goed georganiseerd digitaal archief, wat adminstratie en hun studeren ten goede komt.

Leer hen zoveel mogelijk alles in .pdf op te slaan, te exporteren of door te sturen en doe dit zelf ook. Let op: een rekenblad dat wordt omgezet in .pdf zal er in veel gevallen niet meer overzichtelijk of zelfs compleet uitzien, dit laat je hen dan meteen ook het beste als .numbers of .xls doorsturen. Maak hen dus m.a.w. het belang van een extensie duidelijk, zo vermijd je ook alvast dat een document “Toets FRA2 pdf.jan smit” heet.

5. Leerlingen synchroniseren hun document met hun Smartschoolmap

Nu kopiëren leerlingen hun document naar hun Smartschoolmapje > In te dienen dat we eerder aanmaakten. Ik raad aan om te kiezen voor kopiëren en niet verplaatsen, stel dat de synchronisatie misloopt of het netwerk verslikt zich even, kan dit nefaste gevolgen hebben voor pakweg hun versgemaakte digitaal examen. Even drukken op Sync en wachten tot het vinkje groen staat.

6. Leerlingen loggen in op Smartschool en dienen in via de uploadzone

Leerlingen openen nu Safari, surfen naar de Smartschoolsite en loggen in. Ze navigeren naar het juiste vak en de uploadzone. De leerkracht zet hier een mapje open (of laat dit tijdsgebonden verlopen, naar keuze) waarin leerlingen hun documenten kunnen droppen.

Voorbeeld van een uploadzone, wat grijs staat, zien leerlingen niet

Voorbeeld van een uploadzone, wat grijs staat, zien leerlingen niet

Ze kiezen de juiste map en drukken op Bladeren. Vervolgens opent onderstaand venster in in de map In te dienen zullen ze hun eerder geüploade bestand terugvinden. Ze kiezen dit bestand, drukken op uploaden en vervolgens op indienen.

Voorbeeld van een uploadzone, wat grijs staat, zien leerlingen niet

Voorbeeld van een uploadzone, wat grijs staat, zien leerlingen niet

Indienen van bestanden

Indienen van bestanden

7. Digitaal corrigeren (geavanceerd)

Vanaf dit punt merkte ik een verscheidenheid aan manieren om te corrigeren en opnieuw uit te delen: mensen die bestand per bestand downloadden, mensen die de map downloadden, mensen die per mail terugstuurden, die dit via Smartschool zelf doen … Ik geef even mee hoe ik te werk ga, maar ik besef dat dit voor de modale gebruiker misschien te veel van het goede is:

  • (Computer) In de uploadzone, selecteer de gewenste map en druk op het downloadicoontje. Een .rar met alle geüploade taken wordt nu gedownloaded. 
  • (Computer) Unrar dit bestand in een gesynchroniseerde Dropboxfolder. Dit is meteen ook mijn map waarmee ik altijd live werk, zowel op computer als iPad. De geëxtraheerde bestanden zijn netjes gerangschikt per klas > mapje gebruiker > taak gebruiker.
  • (iPad) Open PDF Expert (mijn Dropboxmap zit hier natuurlijk ook in) en corrigeer. Ik gebruik hiervoor de combo stylus / post-its / tekst / …
  • (Computer) Aangezien Dropbox alles netjes synchroon houdt, zijn nu ook de bestanden op mijn computer gecorrigeerd en kan ik ze terugmailen. Ik kies voor mail omdat ik het toevoegen van een gecorrigeerde taak aan de uploadzone omslachtig en te veel werk vind. Ik heb een Automator-scriptje geschreven dat ervoor zorgt dat wanneer ik alle mappen van mijn leerlingen waarin hun taken zitten hierop sleep, er per leerling een nieuwe mail met nieuwe attachment wordt aangemaakt (dit i.t.t. de originele functie waarbij alle bestanden binnen een map in één mail als bijlage worden gepropt).
Uitdeelscript

Uitdeelscript

  • Laatste stap: intikken e-mailadres en onderwerp: eerste letter naam, tab, tab, CMD+v, CMD+b (verbazend hoe vlug dit gaat na een tijdje).

Er zijn natuurlijk nog veel meer manieren om documenten uit te wisselen. Ik hoor goede dingen over Showbie (maar daar mis ik de functie een volledige map te downloaden en document per document naar PDF Expert versassen en terug, daar heb ik geen zin in) en GoogleDocs, maar voor mij persoonlijk is bovenstaande methode momenteel de best werkende.

Samengevat:

1. Voorbereiding (eenmalig)

2. Leerkracht biedt het document aan via het vakkenoverzicht

3. Leerlingen openen en bewerken dit document in de gewenste app 

4. Leerlingen exporteren hun document als .pdf naar PDF Expert

5. Leerlingen synchroniseren hun document met hun Smartschoolmap

6. Leerlingen loggen in op Smartschool en dienen in via de uploadzone

7. Digitaal corrigeren (geavanceerd)

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: