Spreken met Croak.it en Quickvoice recorder

Taalleerkrachten kennen het wel: de vele lesuren die je spendeert aan het (terecht!) uitgebreid bevragen van de vaardigheden. Vooral de spreekopdrachten nemen een pak tijd in beslag, omdat in het beste geval maar één van de zovele groepjes hun opdracht kunnen uitvoeren; omdat leerlingen (vooral in de eerste graad) vaak nog geremd zijn door een zekere schaamte of spreekangst. Vooral de taalzwakkere leerlingen gaan bijgevolg kopje onder. Omdat er zeer weinig ruimte is voor reflectie en bijsturing: eens je spreekbeurt (wat een oubollig woord eigenlijk) voorbij is, is je kans om het goed of beter te doen dat ook.

Een gelijkaardig lot ondergaan trouwens de luister- of kijkopdrachten: hier valt vooral de moeilijkheid om te differentiëren op. Iedere leerling moet hetzelfde fragment op hetzelfde moment beluisteren, los van enig onderscheid naar capaciteiten. Wie voldoende vaardig is, moet na één luisterbeurtverplicht nog een keer hetzelfde fragment beluisteren. Aan de andere kant zitten ook de leerlingen die het wat moeilijker hebben, die eventueel baat zouden hebben bij een extra luisterbeurt of bij de mogelijkheid tot pauzeren van het fragment. En net zoals dat bij spreken ook het geval is, ben je bij luisteropdrachten ook beperkt tot de les en bestaat er weinig mogelijkheid om dergelijke opdracht als huistaak te laten maken, laat staan om ze te integreren in andere toepassingen (een cursus, een gecombineerde spreek-/schrijfopdracht…)

Gelukkig biedt ook hier de iPad een paar mooie oplossingen – eigenlijk noem ik ze liever mogelijkheden. Spreekopdrachten kunnen voortaan perfect thuis worden uitgevoerd, kunnen leerlingen hun fragment meerdere keren opnemen én dus bijsturen, ze kunnen nadien reflecteren want het fragment blijft behouden en is iedere opdracht meteen een stuk laagdrempeliger. Apps die hierbij fantastisch zijn, zijn o.a. Croak.it! en QuickVoice® Recorder. Beiden stellen leerlingen in staat op een eenvoudige en kwalitatieve manier hun stem, gesprek of ander geluidsfragment op te nemen. Ook belangrijk: beide apps zijn gratis.
Croak.it! is een iPhone-app waarbij de spreker(s) tot max. 30 seconden audio kunnen opnemen. De enige knop die je te zien krijgt wanneer je de app opstart, is de “Push to croak”-knop.

Dat maakt deze app ook bijzonder geschikt voor jongere leerlingen. Eens je de knop indrukt, heb je 30 seconden om je boodschap in te spreken, natuurlijk kan ook vroegtijdig worden gestopt. Deze beperking kan in bepaalde gevallen evengoed een verrijking zijn: leerlingen moeten beter nadenken over hun boodschap en hebben bijgevolg minder de neiging rond de pot te gaan draaien.

Eens de opname voltooid is, krijg je een volgend scherm te zien. Je kunt je fragment delen via Twitter of Facebook, je kunt het e-mailen maar vooral interessant: ieder fragment wordt automatisch online gezet. Als leerkracht heb je dus geen e-mailtsunami aan bestanden, maar heb je voldoende aan de link. Dit schept ook mogelijkheden om middels deze link een audiofragment te integreren in een andere opdracht, taak of zelfs cursus.

QuickVoice® Recorder heeft de beperking tot 30 seconden opname dan weer niet, wat deze app geschikt maakt voor langere notities of spreekopdrachten. Het nadeel hier is dat je de fragmenten alleen kunt delen via e-mail.
Beide apps lijken me heel handig, al moet het gezegd dat ze natuurlijk niet in iedere opdrachten kunnen worden ingezet: soms is het nodig dat ze een fragment meerdere keren moeten beluisteren en zo hun eigen kritische zin aanscherpen; soms mogen ze een bepaald fragment maar één keer beluisteren omwille van de aard van de oefening.

Croak.it! – Blank Page Innovations Private Limited
QuickVoice® Recorder

Advertenties

Tags: ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: